webdesign
ZELFVERDEDIGING / WEERBAARHEID

Een groter gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen: dat is het resultaat voor de deelnemers aan een cursus zelfverdediging. Ze voelen zich sterker en beter voorbereid op lastige of bedreigende situaties.
Tijdens een cursus leer je de verschillende aspecten van zelfverdediging:

De lessen zijn een mix van fysieke en mentale oefeningen. Onderdelen zijn bijvoorbeeld: leren slaan, trappen en je bevrijden uit grepen, maar ook het bespreken en oefenen van lastige situaties en aandacht voor adem en stemgebruik. In de cursus krijg je de kans om te ontdekken hoeveel kracht je in je hebt. We oefenen in een veilige sfeer, waarbij ook het plezier van samen actief zijn belangrijk is!

Cursus of workshop op aanvraag
Voor organisaties of groepen individuele mensen die een cursus willen organiseren, kan ik een aanbod op maat maken, aangepast aan de doelgroep.
Zo geef ik bijvoorbeeld les aan ouderen, kinderen en mensen met een lichamelijke beperking. Onder mijn klanten bevinden zich gemeentes (Den Bosch, Ede), ouderen- en welzijnsorganisaties (SWON, WOUW), Radboud SportCentrum, scholen en opleidingen (HAN), Het Dorp en het Marietje Kessels Project in Tilburg.

Vakkennis
In 1991 behaalde ik het diploma Lerares zelfverdediging, verstrekt door het Landelijk Steunpunt Zelfverdediging en erkend door het Ministerie van WVC (VWS).
Mijn ervaring in vechtsporten omvat 25 jaar intensieve training in karate, met daarnaast kickboksen en jiu-jitsu. Ook volgde ik gedurende mijn loopbaan in dit vak vele bijscholingen, o.a. op het gebied van spelvormen, verdedigingen tegen wapens, weerbaarheid voor mensen met een lichamelijke beperking en didactiek.

Vanaf de oprichting in 1990 tot de opheffing in 2013 was ik lid en bestuurslid van de landelijke Beroepsvereniging Weerbaarheid en Zelfverdediging (BWZ). Ik ben lid van de trainersvereniging NLcoach en gecommitteerd aan hun gedragscode.

Namens de BWZ ben ik vele malen betrokken geweest bij de opleidingen tot docent weerbaarheid en zelfverdediging, door het aanbieden van scholingsmodules, het begeleiden van stagiaires en het examineren van deelnemers aan die opleidingen.
Ik heb een aantal handboeken over dit vakgebied geschreven: ‘Als nee niet genoeg is, handboek zelfverdediging voor meisjes in het voortgezet onderwijs’ (docentenboek en leerlingenboek).
Ook werkte ik intensief mee aan de Teleac-cursus ‘Je grenzen stellen’ (tv-serie en boek).