webdesign

Wie ben ik?

Als kind wilde ik al schrijfster worden. Mijn grote voorbeeld was Annie M.G. Schmidt. En via allerlei omwegen is mijn droom uitgekomen. Ik heb verschillende boeken geschreven, waaronder dichtbundels en enkele handboeken over Zelfverdediging, mijn tweede vakgebied.

Opleiding
Sinds 1995 begeleid ik anderen bij het schrijven. Na mijn studie sociale geografie ontdekte ik de Schrijversvakschool in Amsterdam, een opleiding waar ik een gedegen kennis van allerlei schrijfgenres heb opgedaan, zoals proza, poëzie en non-fictie. Mijn specialisatie was poëzie, onder begeleiding van Ankie Peypers.
Met dat diploma op zak stapte ik in de opleiding tot docent schrijven, omdat ik graag goed wilde leren hoe ik mijn kennis kon overdragen aan anderen. Na het succesvol afronden van die scholing kon ik in Centra voor de Kunsten gaan werken.

Lesgeven
Nog steeds heb ik daar veel plezier in: mensen enthousiast maken voor schrijven, hen inspireren en telkens nieuw materiaal ontwikkelen om de lessen boeiender en leerzamer te maken. Wanneer het maar mogelijk is, volg ik bijscholingen en congressen om mijn kennis fris te houden en zelf uitgedaagd te worden. Soms maak ik gebruik van tips op de website https://schrijvenonline.org.
Ik ben lid van het landelijk Netwerk van schrijfdocenten en van de KunstMakerij, een collectief van kunstvakdocenten in Arnhem (www.kunstmakerij.nl).

Schrijven
Behalve met lesgeven, houd ik me bezig met het schrijven van (non-fictie)teksten zoals verslagen en interviews voor bijvoorbeeld personeelsbladen, en met notuleren en redigeren. Jarenlang was ik eindredactrice van Klare Taal, vakblad voor zelfverdedigingsdocenten. Als redactrice van een (gesproken) blad voor blinde vrouwen reisde ik onder andere naar de Wereldvrouwenconferentie in Beijing en deed daar verslag van.

Als dichter treed ik op bij uiteenlopende gelegenheden, zoals festivals, openingen of literaire bijeenkomsten.

Vragen, of hulp nodig bij een schrijfklus? Mail naar marijke.foncke@antenna.nl.